Titus Brandsma

Onze groep is vernoemd naar Pater Titus Brandsma. Een in Oss bekend persoon.

Titus Brandsma werd geboren op 23 februari 1881 in een klein plaatsje bij Bolsward in Friesland. Toen hij oud genoeg was, ging hij naar het gymnasium bij de paters Franciscanen in Megen. Hij was 17 jaar toen hij in het klooster ging van de paters Carmelieten in Boxmeer, voor zijn opleiding als priester. Ons groepssymbool is dan ook het Carmelieten insigne. In 1902 kwam hij samen met de Carmelieten naar Oss om hier zijn studie af te maken, waarna Titus Brandsma in 1905 in de St. Jan's kathedraal in 's Hertogenbosch tot priester gewijd werd. Na nog verdere studies in o.a. Rome, begon zijn echte werk in Oss.

Hij stichtte op de Heuvel de Openbare Leeszaal en heeft als directeur veel Ossenaren leren lezen. Ook is hij de oprichter geweest van de HBS, wat nu lyceum heet; je kunt zijn naam nog vinden op de gevel van het lyceum in de Molenstraat, wat naar hem vernoemd is. Daar staat ook het standbeeld dat voor hem gemaakt is. Titus Brandsma heeft ook meegeholpen om de krant 'De stad Oss' te verbeteren door de hoofdartikelen zelf te schrijven en de krant weer bij de mensen te laten bezorgen. Hij vond dat de mensen zelf de stukjes in de krant zouden moeten mogen schrijven die ze graag wilden, maar dat mocht niet van de Duitse bezetters. Die hebben Titus daarom ook opgesloten in de gevangenis van Scheveningen. Hier heeft hij van de bezetters een boek moeten schrijven over de oorlog tussen Duitsland en Nederland.

Ook heeft hij zelf nog een boek geschreven over zijn leven in de cel van de gevangenis. Na zijn verblijf in de gevangenis is hij door de Duitsers meegenomen naar een concentratiekamp in Dachau, waar hij tenslotte in 1942 is overleden. Al zijn werk, en dat was nog veel meer dan hier vernoemd is, heeft ervoor gezorgd dat wij zijn naam nog steeds niet vergeten zijn. Daarom heet onze groep de Titus Brandsma Groep!